Neîncrederea în datele economice publicate de China, precum evoluția PIB sau a producției manufacturiere, a atins cote maxime, în condițiile în care diferențele între raportările oficiale și estimările analiștilor sunt tot mai multe, relatează AFP.
În luna iulie, indicele PMI, care măsoară activitatea din industria prelucrătoare, publicat de guvern, a arătat o evoluție diametral opusă față de același indicator calculat de banca HSBC.
„Dacă ar exista un indice al suspiciunii față de statisticile oficiale chineze, ar fi la un nivel record”, a afirmat ironic Stephen Green, analist la Standard Chartered.
Potrivit datelor oficiale, indicele PMI a urcat în iulie la 50,3 puncte, de la 50,1 puncte în luna anterioară. Indicele calculat de HSBC și Markit a coborât la 47,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 11 luni și pentru a treia lună sub pragul de 50 de puncte.
Premierul Li Keqiang a recunoscut și el, în urmă cu câțiva ani, că unii indicatori oficiali trebuie priviți cu indulgență.
În perioada când se afla la conducerea provinciei Liaoning din nord-estul țării, Li a recunoscut în 2007, în fața ambasadorului american, că anumite date sunt „fabricate artizanal” și nu sunt demne de încredere, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.
Li a spus că el însuși, pentru a evalua soliditatea economiei provinciei Liaoning, se concentrează doar pe trei date, respectiv consumul de electricitate, nivelul traficului feroviar de marfă și volumul creditelor.
„Toate celelalte cifre, în special statisticile referitoare la PIB, pot fi consultate doar cu titlu informativ”, a spus Li zâmbind, potrivit ambasadorului SUA.
China calculează și publică date anuale și lunare mai rapid decât Franța, care are o economie mai mică și date statistice de mai bună calitate, a spus Michael Pettis, profesor de finanțe la Universitatea din Beijing.
El a arătat că una din numeroasele probleme ale Chinei este că statisticile sunt percepute ca având conotații politice.
China a înregistrat o creștere economică de 7,5% în trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în semestrul al doilea este anticipat un avans de 7,8%. Guvernul are ca obiectiv o creștere a PIB de 7,5% în acest an, după 7,8% în 2012.